Als het jou overkomt

Fonds Slachtofferhulp en het Centrum Seksueel Geweld (CSG) vragen aandacht voor de hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Deskundige hulp is belangrijk, maar slachtoffers weten deze niet altijd te vinden. Om de beschikbare hulp onder de aandacht te brengen, zingt Jennie Lena de Nederlandstalige variant van Lady Gaga’s wereldhit ‘Til It Happens To You’, waarmee ze haar ervaringen met seksueel geweld onthulde. De videoclip ‘Als het jou overkomt’ schetst de realiteit dat seksueel geweld iedereen kan overkomen.

De cijfers liegen er namelijk niet om. Zo geeft 1 op de 8 vrouwen in Nederland aan ooit te zijn verkracht en krijgen jaarlijks 100.000 mensen te maken met seksueel geweld. Maar een heel klein percentage durft zich te melden.

Deel de video! Want iedereen moet weten dat slachtoffers na een aanranding of verkrachting 24/7 kunnen bellen naar het Centrum Seksueel Geweld op 0800-0188.


“Als het jou overkomt” is een vertaling van “Til It Happens To You” van Stefani Germanotta (Lady Gaga) en Diane Warren. De video is gemaakt in samenwerking met Boomerang Agency en Human Factor B.V.

logo Fonds Slachtofferhulp

Fonds Slachtofferhulp financiert en ondersteunt het Centrum Seksueel Geweld omdat wij het belangrijk vinden dat slachtoffers van seksueel geweld de juiste hulp krijgen. Bekijk op onze website hoe wij werken aan de verbetering van hulp aan slachtoffers.

als het jou overkomt

 

Doneren

Meer informatie

Centrum Seksueel Geweld - campagne Als het jou overkomt

Ben jij kortgeleden aangerand of verkracht? Heb jij hulp nodig of zit je met vragen? Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) kan je helpen en staat dag en nacht voor je klaar. Het CSG is 24/7 bereikbaar op het telefoonnummer 0800-0188.

Centrum Seksueel Geweld. Aangerand of verkracht? 0800 - 0188

 

0800 – 0188

Meer informatie

Facts

 • 1 op de 8 Nederlandse vrouwen en 1 op de 25 Nederlandse mannen geeft aan ooit in haar/zijn leven te zijn verkracht
 • Per jaar worden 100.000 Nederlanders slachtoffer van seksueel geweld.
 • 85% van alle slachtoffers van seksueel geweld is vrouw
 • Het risico op verkrachting is het hoogst voor mensen in de leeftijdsgroep 14-24 jaar
 • 11% van de Nederlandse vrouwen wordt seksueel mishandeld door haar partner of ex-partner
 • Een op de zes Nederlandse vrouwen wordt online weleens ongepast seksueel benaderd
 • Snelle deskundige hulp kan veel medische en psychische klachten voorkomen en de kans op vervolging van de dader vergroten.

"Veel mensen weten niet waar ze terecht kunnen wanneer het hen overkomt, ik ben blij dat ik op deze manier me kan inzetten en mijn stem kan laten horen”

Jennie Lena

Tips voor naasten

 • Oordeel niet, maar luister en laat het slachtoffer uitpraten
 • Het helpt als je als naaste rustig blijft
 • Als je niet weet wat je moet zeggen: vraag waar je mee kunt helpen
 • Denk na over welke praktische hulp de ander nodig heeft
 • Je kunt een suggestie doen, maar laat de ander zelf beslissen, tenzij deze minderjarig of wilsonbekwaam is