Nieuws

Minister Blok gaat strafmaat ernstige verkeersdelicten verhogen

20 juli 2017

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: verkeersmisdrijven | verkeersslachtoffers | strafmaat verkeer | verkeersdelicten

Uitkomsten nieuw rapport WODC in lijn met eerder onderzoek Fonds Slachtofferhulp

In navolging op het onderzoek dat het Fonds Slachtofferhulp liet uitvoeren door INTERVICT, heeft ook de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van het WODC (ministerie van Veiligheid en Justitie) de strafmaat in het verkeer onder de loep genomen. De uitkomsten zijn in lijn met elkaar en maken de weg vrij om nieuwe wetgeving naar de Tweede Kamer te sturen. Want ook als het aan demissionair minister Blok (Veiligheid en Justitie) ligt, komen er hogere maximumstraffen voor een aantal ernstige verkeersdelicten, waaronder rijden onder invloed, rijden zonder (geldig) rijbewijs en doorrijden na een ongeluk. Daarnaast moet er meer duidelijkheid worden verschaft over het begrip roekeloosheid. Op basis van beide onderzoeken en een expertmeeting wordt nu een voorstel tot wijziging van de Wegenverkeerswet voorbereid.

Ineke Sybesma, directeur Fonds Slachtofferhulp: “We zijn blij dat onze conclusies worden bevestigd door het onderzoek van het WODC. Maatschappelijk onbegrip en de situatie dat slachtoffers en nabestaanden zich niet erkend voelen door de huidige strafmaat na een ernstig verkeersmisdrijf moeten zo snel mogelijk worden verholpen. We hopen dan ook dat, ondanks de formatieperiode, de vaart erin wordt gehouden en de wetswijziging niet onnodig lang vertraging oploopt.”

Het Fonds Slachtofferhulp pleit zoals bekend ook nog voor het toevoegen van een verbod op gevaarzetting. Hiermee kan wanstaltig rijgedrag van wegpiraten, ongeacht of er slachtoffers vallen, beter worden bestraft.

Geef een reactie