Nieuws | Blog

Blog: Als het jou overkomt

8 december 2017

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: seksueel geweld | publiekscampagne | als het jou overkomt | metoo

Het zal u waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat de positie van slachtoffers de afgelopen maanden breed wordt uitgemeten in de media. Met name slachtoffers van seksueel geweld zijn onderwerp van massieve en massale media-aandacht. Aanleiding hiervan was de vermeende Hollywood-affaire rondom producent Harvey Weinstein, waarna een ware beweging ontstond op social media onder de noemer #METOO.

Het toeval wil dat de lancering van onze campagne tegen seksueel geweld, waar u op pagina 4 meer over leest, samen viel met de start van de #METOO-discussie. Enorm veel media-aandacht voor onze campagne volgde, waardoor onze boodschap ‘Als het jou overkomt, meld je dan bij het Centrum Seksueel Geweld voor deskundige hulp’ bij een groot publiek op het netvlies is gekomen. Media kunnen een heel belangrijke rol spelen als het gaat om bewustwording en dat was ook een belangrijke doelstelling van deze campagne. Tegelijkertijd kleeft er aan die enorme hoos aandacht voor dit specifieke onderwerp een groot risico. Er is tenslotte een verschil tussen het aanzwengelen van een discussie over onaanvaardbaar seksueel gedrag en het benoemen van specifieke gevallen. Bij dat laatste wordt ‘naming and shaming’ vaak in de hand gewerkt en daarbij is voorzichtigheid geboden. Tenslotte hebben we daar in ons land een rechtssysteem voor met een politie die moet onderzoeken en een rechter die zijn oordeel velt.

Ook het slachtoffer heeft daarin gelukkig een wettelijke positie. Oordeel daarom niet zelf. Niet over het slachtoffer en ook niet over de verdachte. Geen ‘victim blaming’ en ‘geen trial by media’. Leef mee, luister naar het verhaal, verwijs naar het Centrum Seksueel Geweld, moedig het doen van aangifte aan en help iemand zijn leven weer op te pakken. Dat is wat ik eenieder wil meegeven. Want uit ons werk weten we dat slachtoffers die erkenning en hulp willen. Maar ook dat wat hen overkwam niet met een ander mag gebeuren. In de komende jaren willen we daarom kijken naar nieuwe ideeën om te voorkomen dat er slachtoffers vallen. Kijken naar meer aangiften die leiden tot een veroordeling. En vonnissen die zo zijn opgebouwd dat ze de samenleving beschermen en daders niet opnieuw kunnen toeslaan. Wij waarderen het dat u ons hierbij steunt.

Ik wens u, en de uwen, fijne feestdagen en een respectvol en veilig 2018 toe.

Ineke Sybesma

Directeur Fonds Slachtofferhulp

Geef een reactie