Onderzoek ‘Leven met vermissing’

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is in april 2014 gestart met het driejarige onderzoek Leven met vermissing van een dierbare naar de effectiviteit van een behandeling voor dierbaren van vermisten. Tijdens dit onderzoek wordt hulp aangeboden in de vorm van cognitieve gedragstherapie en elementen van mindfulness. Ook bekijken de onderzoekers of deelname aan behandeling leidt tot afname van posttraumatische stress en toename van welbevinden. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Fonds Slachtofferhulp. 

Op dit moment zijn er in Nederland 1500 tot 2000 mensen langer dan 1 jaar vermist. Onderzoek uit Groot-Brittannië en Australië wijst uit dat geweld en ongeval één van de voornaamste oorzaken zijn van vermissing. Naar schatting krijgt 50% van de achterblijvers van vermisten te maken met complexe rouw en posttraumatische stressklachten. Tot op heden is er wereldwijd relatief weinig onderzoek gedaan naar het verloop van de klachten en effectieve behandelmethoden voor achterblijvers van vermisten.

Zal er nieuws zijn?

Hoofdonderzoeker Jos de Keijser: “We hebben het over mensen die iedere morgen wakker worden met de gedachte of er nieuws zal zijn en zichzelf intussen de meest dramatische scenario’s voorspiegelen. Dat is niet goed voor je gezondheid. Met mindfulness en cognitieve therapie proberen we te helpen dit soort gedachten te verminderen.” Tijdens het onderzoek wordt de aard, ernst en het beloop van psychologische klachten bij verwanten van langdurige vermisten in kaart gebracht.

Interventie

Achterblijvers die in aanmerking komen voor psychologische hulp, krijgen een interventie aangeboden die bestaat uit cognitieve gedragstherapie en elementen van mindfulness. Hiervoor is een landelijk psychologennetwerk opgericht om conform het opgestelde behandelprotocol therapie te geven. Ieder persoon waarvan een dierbare minimaal drie maanden wordt vermist, kan meedoen aan het onderzoek. Op de website www.levenmetvermissing.nl kunnen geïnteresseerden informatie vinden over het onderzoek en de behandeling en zich aanmelden.

Relevante links
Programma vermissingen 
– Blog Jos de Keijser: Weer functioneren na de vermissing van een geliefde
– Artikel: Je leven lang blijven zoeken
– www.levenmetvermissing.nl